Ωτίτιδα: Επηρεάζει την ανάπτυξη της ομιλίας;

Blog

Η ωτίτιδα είναι μια μόλυνση του αυτιού και μπορεί να εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του ακουστικού οργάνου. Αφορά το ένα ή και τα δύο αυτιά. Στον παιδικό πληθυσμό η πιο συχνή μορφή ωτίτιδας είναι η μέση ωτίτιδα, καθώς η μόλυνση εστιάζεται στο μέσο αυτί. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό έγκειται στην ανατομία του αυτιού και κυρίως στο μέγεθος της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένα μικρός σωλήνας που συνδέει το μέσο αυτί με το ενδότερο τμήμα του οργάνου, τον ρινοφάρυγγα. Ο βασικότερος ρόλος αυτού του σωλήνα είναι να προστατεύει το τύμπανο το οποίο είναι σαφώς μικρότερο στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Κατά συνέπεια η μετάδοση μικροβίων καθίσταται ευκολότερη στα παιδιά απ’ότι στους ενήλικες.

Σύμφωνα με μελέτες 75%-95% των παιδιών προσχολικής ηλικίας θα εμφανίσουν τουλάχιστον μια φορά μέση ωτίτιδα και συνήθως αυτό συμβαίνει μεταξύ 6ου-18ου μήνα. Το 10-20% αυτών των παιδιών θα έχουν 3 ή περισσότερα επεισόδια ωτίτιδας με διάρκεια περίπου ενός μήνα.

 

Μορφές μέσης ωτίτιδας

  • Οξεία μέση ωτίτιδα κατά την οποία υγρό συσσωρεύεται στο μέσο αυτί και εκδηλώνεται με συμπτώματα σαν αυτά του κρυολογήματος (πυρετός, πόνος στο αυτί κ.α)
  • Εκκριτική μέση ωτίτιτδα είναι και η πιο επικίνδυνη, καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα αλλά υγρό μαζεύεται στην περιοχή του μέσου αυτιού και επηρεάζει την λειτουργία του οργάνου.

 

 

Στην περίπτωση της οξείας μέσης ωτίτιδας τα συμπτώματα θα μας βοηθήσουν  στη διάγνωση της, σε αντίθεση με την εκκριτική μέση ωτίτιδα όπου δεν εμφανίζονται συμπτώματα και το υγρό μπορεί να παραμείνει για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα προκαλώντας ελλείμματα ακοής.

Πως επηρεάζει η ωτίτιδα την ακοή του παιδιού;

Όταν υγρό συγκεντρώνεται στο μέσο αυτί υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να μην ακούει καθαρά ή να μην ακούει καθόλου ήχους της ομιλίας. Φανταστείτε να προσπαθείτε να ακούσετε με το κεφάλι μέσα στο νερό. Η διάρκεια παραμονής του υγρού, καθώς και η συχνότητα των μολύνσεων καθορίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ένα παιδί με μέση ωτίτιδα που δεν εμφανίζει συμπτώματα, μπορεί να έχει υγρό στο ένα ή και στα δύο αυτιά για εβδομάδες ή και μήνες χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό. Σημειώνεται ότι σε κάποια παιδιά δεν επηρεάζεται η ακοή τους από τις ωτίτιδες. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται έλλειμμα ακοής ή βαρηκοΐα.

Η γλωσσική ανάπτυξη πως επηρεάζεται από τη μέση ωτίτιδα και το έλλειμμα ακοής;

Η μέση ωτίτιδα είναι αρκετά συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Την περίοδο δηλαδή όπου αναμένεται το παιδί να αναπτύξει προφορικό λόγο. Σύμφωνα με τα αναπτυξιακά ορόσημα μέχρι το 2ο έτος το παιδί είναι σε θέση να σχηματίζει φράσεις ή προτάσεις. Κατά συνέπεια αν την κρίσιμη αυτή περίοδο για την ανάπτυξη της ομιλίας το παιδί δεν ακούει επαρκώς τους ήχους της ομιλίας, δε θα είναι σε θέση να τους εκφέρει. Έτσι όσο περισσότερο παραμένει μια εκκριτική μέση ωτίτιδα χωρίς διάγνωση και θεραπεία, τόσο το γλωσσικό έλλειμμα θα μεγαλώνει. Σύμφωνα με έρευνες το 1/3 των παιδιών με καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας οφείλεται σε ακουστικά ελλείμματα.

Πότε πρέπει να πάω στον ΩΡΛ;

Η διάγνωση της μέσης ωτίτιδας μπορεί να γίνει από ΩΡΛ ιατρό. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο ειδικός που μπορεί τα διαγνώσει και να προτείνει την κατάλληλη αγωγή και τον τρόπο αντιμετώπισης της μέσης ωτίτιδας. Επίσης είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να εντοπίσει της ύπαρξη ελλείμματος ακοής, μέσω ειδικών δοκιμασιών και εξετάσεων που θα χορηγήσει.

Αν το παιδί σου έχει περάσει ωτίτιδες και σε προβληματίζει η ανάπτυξη της ομιλίας, συζήτησε το θέμα με τον παιδίατρο ή τον λογοθεραπευτή σου ή κλείσε απευθείας ένα ραντεβού με ΩΡΛ.

Συμβουλές προς τους γονείς

Η εικόνα ενός παιδιού με έλλειμμα ακοής μπορεί να είναι παραπλανητική. Τα περισσότερα παιδιά δεν εμφανίζουν ξεκάθαρα δείγματα στη συμπεριφορά που να μας υποψιάσουν ότι δεν ακούν επαρκώς. Αυτό οφείλεται στην ηλικία του παιδιού (όσο μικρότερο το παιδί, τόσο πιθανότερο να εξηγήσουμε διαφορετικά τη συμπεριφορά του), στη σοβαρότητα του ελλείμματος (η οποία ποικίλλει ανάλογα με τη μόλυνση) και σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η γλωσσική ανάπτυξη είναι εξαιρετικά σημαντική για την ψυχο-συναισθηματική υγεία του παιδιού. Μέσα από το λόγο εκφράζουν ανάγκες, επιθυμίες και συναισθήματα. Μην περιμένετε για να δείτε πως θα εξελιχθεί η ομιλία. Αν έχετε προβληματισμούς σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας επικοινωνήστε με έναν λογοθεραπευτή και λάβετε την κατάλληλη καθοδήγηση.

Βιβλιογραφία

Ear infection and language development. American Speech and Language Hearing Association. Chrome extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/

https://fpg.unc.edu/sites/fpg.unc.edu/files/https://www.asha.org/public/hearing/otitis-media/

resource-files/NCEDL_Ear-Infections-Language-Development.pdf

https://cslot.com/resources/informative-handouts/communication-and-language-skills/ear-infections-and-the-development-of-language/

Association between language and hearing disorders – risk identification. National Library of Medicine

Tags :
Blog
Share This :