Η Αναπτυξιακή Καθυστέρηση αφορά έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τομείς:
Αυτό το είδος καθυστέρησης (όπως προδίδει και ο όρος) εμφανίζεται όσο το παιδί μεγαλώνει και παρουσιάζει ελλείμματα στην ανάπτυξή του.
Συγκεκριμένα, το παιδί με αναπτυξιακή καθυστέρηση έχει έναν πιο αργό ρυθμό στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων και την κατάκτηση των αντίστοιχων ορόσημων.
Σημειώνεται πως κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται σε καθένα από τους παραπάνω τομείς. Ωστόσο όταν ο ρυθμός ανάπτυξης αποκλίνει σημαντικά από τις αναπτυξιακές νόρμες, τότε μπορεί να υπάρχει κάποια ειδική ή γενικευμένη αναπτυξιακή καθυστέρηση.
Κάποιες από τις συμπεριφορές που θα μας προβληματίσουν και θα πάρουμε την απόφαση να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό είναι οι ακόλουθες:
Όταν το παιδί εμφανίζει μια ή περισσότερες από τις παραπάνω συμπεριφορές και αυτό δε θεωρείται αναμενόμενο σύμφωνα με τη χρονολογική του ηλικία, τότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια.
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να ελέγχω αν η ανάπτυξη του παιδιού εξελίσσεται ομαλά είναι να γνωρίζω ποια είναι τα αναπτυξιακά ορόσημα, από τα οποία διέρχεται το παιδί μου σε κάθε ηλικία. Ο ειδικός που μπορεί να εκτιμήσει την παιδική ανάπτυξη στο σύνολό της είναι ο αναπτυξιακός-παιδίατρος ή ο παιδοψυχίατρος.
Στο κέντρο μας παρέχουμε πλήρη καθοδήγηση στην οικογένεια, σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει, πότε πρέπει να απευθυνθεί για πλήρη αξιολόγηση και σε ποια ειδικότητα.
Η πρώιμη παρέμβαση έχει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση και στην αποκατάσταση αναπτυξιακών ελλειμμάτων.
Ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, όπου η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι υψηλή είναι σημαντικό να εμποδίσουμε την παγίωση των αντίστοιχων δυσκολιών και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη στο σύνολό της. Ακόμα όσο νωρίτερα ξεκινήσει η παρέμβαση, τόσο μικρότερο θα είναι το αναπτυξιακό έλλειμμα και πιο αποτελεσματική η θεραπεία.