Άννα Μαρία Σμυρναίου
10 Μαΐου, 2023
Η σχολική ετοιμότητα αφορά την ομαλή και επιτυχημένη μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στην Α΄ δημοτικού. Αναφέρεται σε μια πληθώρα δεξιοτήτων που θα καταστήσουν το παιδί ικανό να εγκλιματιστεί και να ακολουθήσει τη σχολική ρουτίνα και μεθοδολογία. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την αυτονομία, τις κινητικές και γνωστικές λειτουργίες, τη γλωσσική ανάπτυξη, το παιχνίδι, την συναισθηματική αυτό-ρύθμιση και την κοινωνικοποίηση.
Γιατί η σχολική ετοιμότητα είναι σημαντική;
Η σχολική ετοιμότητα είναι σημαντική καθώς επιτρέπει στο παιδί να εξελίξει κεκτημένες δεξιότητες και να κατακτήσει καινούριες. Να μπει προετοιμασμένο στα νέα μονοπάτια της γνώσης που θα του προσφέρει η φοίτηση στο Δημοτικό όχι μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά κυρίως σε ψυχο-κοινωνικό.
Όταν το παιδί μεταβαίνει στο Δημοτικό χωρίς να έχει κατακτήσει συγκεκριμένα αναπτυξιακά ορόσημα και δεξιότητες, εύκολα μπορεί να ματαιωθεί από την αδυναμία του να συμβαδίσει με τους συνομηλίκους του. Εκτός από τη ματαίωση, η αδυναμία του παιδιού να ανταποκριθεί στις σχολικές απαιτήσεις και τις προσδοκίες του περιβάλλοντος, μπορεί να οδηγήσει σε σχολική άρνηση, αλλά και σε άλλες συναισθηματικές δυσκολίες.
Η επαναφοίτηση στο νηπιαγωγείο και η καθυστέρηση της μετάβασης στο Δημοτικό συστήνεται κυρίως σε παιδιά που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακά ελλείμματα και διαταραχές.
Σε αυτές τις περιπτώσεις και ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη διάγνωσης, η επαναφοίτηση σε συνδυασμό με τη θεραπευτική παρέμβαση στοχεύει στην κατάκτηση δεξιοτήτων που θα καταστήσουν το παιδί ικανό για μια μελλοντική μετάβαση.
Όταν οι παραπάνω δεξιότητες δεν έχουν κατακτηθεί η φοίτηση στο Δημοτικό μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για το παιδί και την οικογένειά του, αλλά και να μεγενθύνει τις υπάρχουσες δυσκολίες.
Ο πιο ασφαλής τρόπος να κρίνουμε τη σχολική ετοιμότητα ενός παιδιού είναι μέσω της χορήγησης σταθμισμένων αξιολογητικών τεστ. Στο κέντρο μας παρέχεται αυτή η υπηρεσία από εξειδικευμένο προσωπικό.
Αν οι γονείς ή οι παιδαγωγοί έχουνν προβληματισμούς σχετικά με την ετοιμότητα του παιδιού, είναι σημαντικό να γίνει η αξιολόγηση τουλάχιστον έξι μήνες πριν την έναρξη της σχολικής χρονίας.