Άννα Μαρία Σμυρναίου
23 Οκτωβρίου, 2024
Η λεκτική δυσπραξία είναι μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα των παιδιών να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τις κινήσεις που είναι απαραίτητες για την παραγωγή της ομιλίας. Παρόλο που το παιδί μπορεί να ξέρει τι θέλει να πει, δυσκολεύεται να συντονίσει τις απαραίτητες μυϊκές κινήσεις του στόματος, για να παράξει έναρθρη ομιλία. Η διαταραχή αυτή είναι επίσης γνωστή ως αναπτυξιακή λεκτική απραξία ή παιδική απραξία λόγου.
Η λεκτική δυσπραξία δεν αποτελεί ιδιαίτερα συχή διαταραχή, με εκτιμώμενη συχνότητα εμφάνισης περίπου 1-2 παιδιά στα 1.000. Συνήθως εντοπίζεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της ομιλίας, δηλαδή μεταξύ 2,06-3,00 ετών και όπως ισχύει και με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές του λόγου, επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια. Παρόλο που η αιτία της λεκτικής δυσπραξίας δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, πιστεύεται ότι έχει νευρολογική βάση.
Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των παιδιών με λεκτική δυσπραξία είναι:
1.Ασυνέπεια στην Παραγωγή των Ήχων: Μπορεί να παράγουν μια λέξη κάποια στιγμή σωστά και σε δεύτερο χρόνο η ίδια λέξη να παράγεται λάθος.
2. Δυσκολία στον Προγραμματισμό των Κινήσεων: Δυσκολεύονται να συντονίσουν τις απαραίτητες στοματικές κινήσεις για την παραγωγή λέξεων. Δηλαδή ένω μπορούν να πουν ‘’πα’’, αν θέλουν να πουν ‘’παπί’’ δε τα καταφέρνουν και ίσως πουν ‘’ταπί’’ ή ‘’τιτι’’ ή ‘’τι’’ κα.
3. Τα λάθη στην Ομιλία δεν είναι Σταθερά. Δηλαδή αντί για ‘’παπί’’, μπορεί να πουν τη μια στιγμή ‘’τιτι’’ και άλλη στιγμή να πουν ‘’τατι’’. 4. Δυσκολία σε Πολυσύλλαβες Λέξεις: Σε παιδιά που έχουν αναπτύξει λεκτική επικοινωνία, παρατηρείται αδυναμία να βάλουν στη σωστή σειρά τις συλλαβές των λέξεων (μπερδεύουν τις συλλαβές μέσα στη λέξη).
5. Μείωση Ακριβείας με την Κούραση: Όσο κουράζονται, αυξάνεται η συχνότητα των λαθών.
6. Αυξημένη Επίγνωση και Απογοήτευση: Τα παιδιά συχνά αντιλαμβάνονται τη δυσκολία τους και απογοητεύονται, θυμώνουν ή ματαιώνονται.
7. Διατήρηση της Κατανόησης του Λόγου: Η κατανόησή τους παραμένει φυσιολογική, παρά τις δυσκολίες στην παραγωγή.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα παιδιά με λεκτική δυσπραξία μπορεί να μην μπορούν να μιλήσουν καθόλου. Αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν αδυναμία παραγωγής ήχων, συλλαβών ή λέξεων, αδυναμία μίμησης ήχων και περιορισμένο βάβισμα/μπαμπάλισμα. Συνήθως τα παιδιά με δυσπραξία που δεν έχουν αναπτύξει προφορικό λόγο, τείνουν να επικοινωνούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους με νεύματα και δαχτυλοδείξιμο.
Η πρώιμη παρέμβαση είναι κρίσιμη για τα παιδιά με λεκτική δυσπραξία. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα επιφέρει. Η λογοθεραπεία βοηθά στη μείωση του χάσματος στην ανάπτυξη της επικοινωνίας και στην αποφυγή κοινωνικών και συναισθηματικών δυσκολιών που θα προκύψουν εξαιτίας της απουσίας λόγου.
Ο λογοθεραπευτής πραγματοποιεί τη διάγνωση και τη συστηματική θεραπεία για τα παιδιά με δυσπραξία. Εκμαιεύει και εξασκεί το παιδί στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τους γονείς για να διασφαλίσει τη σταθερή υποστήριξή του στο σπίτι. Εφαρμόζει πολυαισθητηριακές τεχνικές και βοηθητικά εργαλεία που μπορούν να διευκολύνουν την παραγωγή λέξεων, με στόχο να δομηθεί ο λόγος του παιδιού. Η έγκαιρη παρέμβαση μειώνει τις πιθανότητες κοινωνικής απομόνωσης και βοηθά το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται για την επικοινωνία.
Η Πρώιμη Παρέμβαση της Λογοθεραπείας μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των δύο ετών, γα την αντιμετώπιση της δυσπραξίας. Ωστόσο αξιολόγηση των επικοινωνιακών δυσκολιών και διαφοροδιάγνωση μπορεί να γίνει ήδη από τους 18 μήνες. Ο Λογοθεραπευτής θα εκτιμήσει το επικοινωνιακό προφίλ του παιδιού, θα προσδιορίσει τις ανάγκες και θα κατευθύνει κατάλληλα την οικογένεια.
Επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερωθείτε εκτενώς για τις υπηρεσίες και τα προγράμματά μας.